Kuih Lidah Buaya


Salam
Minggu lepas ari Jumaat until semalam( selasa ) aku cuti
mcm biase balik melaka la kan ( ate dekat je, lainla duk kelantan, xde maknenya aku nak balik...mahal nak beli tiket rm90 pegi balik je )
Egat x aku kasi tahu my mum a.k.a umi ade jual kuih lidah buaya ( sempena bulan syawal je )..nak cr duit lebey..syukur ALLAH mempermudahkan & memberi sedikit rezeki tuk kami sekeluarga

Tahun ni 30kg org order
1kg=2 balang( 100lebih kping )=RM28hinggit
murah je...mak aku buat suke2 je
sedara mara aku order, bie & kawan2 tempt keje umi aku

Cuti 5hari ni, aku duk tulun mak aku buat la kuih ni + cat umah
pagi & malam aku tulun umi aku buat kuih ni
alhamdulillah tgl 8kg je lagi..tu umi aku ley buat sorang2 lgipun adik aku ley tulun

Antara cara2 buat kuih ni
Bahannya2 tepung gandum, telur, tepung umi & mentega
Semasa digoreng
 Selepas di salutkan dgn gula

Ni hasilnya hari 1st ( Jumaat )

Selain buat kuih ni, ptg aku cat umah dgn adik2 laki aku...since kiteorg pindh umah ni ( 6 tahun ) xpenah lagi cat umah, tu yg umi ckp tahun ni cat umah + tukau langsir baru...hahhaa
Cuti kalini mmg penat + terkejar2 cikit
mane nak kejar kuih lagi, mengecat lagi, jumpe bie lagi ( wajib ni )
tapi penatnya berbaloi tuk yg  tersayang
hahahahhaa

ape2 pun umi aku ckp
kuih org semua dh siap, pasni dh ley start buat kuih raya kat umah la
if korang nak tahu, since duk melaka, kuih raya semua buat sendiri, ciptaan umi aku..tahun lepas 20jenis umi buat, buat suke2 tuk anak2 umi aku ckp....kuih tart, kuih gunting, kuih goyong, kuih kacang, kuih cornflakes madu..tu antara kuih wajib kami sekeluarga..lau xde mau mengamuk sekor2 ka umah tu...hahhhaa

ok 
next entry
berbuka dgn bie bersama kelab akaido
 
glitter-graphics.com
Sila Tinggalkan Koman Anda Jika Anda Meminatinya

4 comments:

xprezc said...

ehehe...cm ni rupenye kuih tu ek..?? mst sdp ni..eh awk..ade bwk blk shah alm sket x..??nk ase..hehehe... (^^.)

nurulramizah said...

kak sori, xbwk la....nanti miza cuba tnye pkwe miza ley x dier bwkkan ye...
i try ok dear

saufiahmad said...

terbaek r kuih lidah buaye..nak nak nak...miahaha

HARTA KARUN said...

nak order 5o tabung camneye contact 0193890179

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Do Follow Me!

Jom Xchange Link & Follow Blog Ni