Batuk vs Buah Kemam


tq mr google

Buah Kemam ala2 Kismis 

Aku ni batuk dh 3 week..aku dh chck dok n makan ubat batuk 3 botol tapi tetap xelok2.
Salah satu sebab batuk aku xbaik2 adalah aku makan buah rambutan ( ate dh pokok byk kat depan umah aku pun balun la sampai xegat dunia )
Selepas diberi ceramah oleh bie n ayah aku, aku pun insaf la ( Kejap je, dh baik aku nak balun makan rambutan semula ).

Ayah aku pun wat kan ubat tradisional iaitu minum air buah kemam ni.
Bler aku minum ok la, aku xbatuk kuat seperti sebelum2 ni, smpai nak tercabut bahu aku ni batuk2 tau.
Malam tadi aku muntah dgn banyak akibat batuk2 ni.

Aku baru start minum ubat ni tadi, rasanya macam air masak/ air mineral
payau xdela pahit,
So if korang sakit batuk mcm aku,. g kat kedai cr buah kemam.
Dier jual dlm plastik n keras cikit
pastu korang rendam semalam n esok paginya korang minumla airnya.

Anyway tq my dad 
buatkan anaknya air kemam ni

Sila Tinggalkan Koman Anda

3 comments:

jeBateja said...

Batuk erk...kalau tak baik2 lagik...makan JEli Gamat brand Luxor...wife den kalau batuk..itu je ubatnya...jenis batuk susah nak baik punyer....

~ceRRy beRRy~ said...

hehe...
ifa pn suka gila rambutan....

ohh.. petua yg bagus nih..thanx :)

nurulramizah said...

jebateja: tapi batuk den ni nak baik dah....ok la makan buah kemam ni..menurut my dad, buah kemam ni ade letak dlm air laicikang...anyway tq suggtkan ubat

cery: miza ni lagi la suka bangat makan rambutan n mangis but xsuke makan DURIAN

tq

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Do Follow Me!

Jom Xchange Link & Follow Blog Ni